La nova edició de l’Atles en sistema digital hi dóna una dimensió universal i a la vegada ens permet ampliar-la amb diversos comentaris que situen els gravats en la història de Barcelona i de Catalunya.
Les informacions s’entrellacen fàcilment; hom pot anar i venir d’una a l’altra seguint les vies traçades i senyalades, com camins vers la coneixença de la complexa ciutat.
Cal recordar, emperò, que l’Atles iconogràfic no és un tractat d’història, sinó una eina al servei dels historiadors i altres professions. I al mateix temps, un àlbum de família.
Hem establert dotze sèries que reuneixen els gravats segons una adequada distribució de temes principals. No contenen, emperò, la totalitat de “La Col·lecció”.
El nom de cada sèrie en defineix i explica perfectament el contingut.
Un mateix gravat pot trobar-se en dos sèries a la vegada. Això succeeix quan el gravat reuneix dues facetes, importants i diferents. Per exemple, el gravat núm. 140 és a la vegada un plànol de la ciutat i un document militar relacionat amb un setge.
Les làmines religioses, així com les comercials (caràtules), no tenen valor cartogràfic. Formen un àlbum a part, que és a la vegada un homenatge a la ciutat i a l’esplèndida imatgeria popular catalana.
Recomanem consultar el PDF «Introducció general» que es troba a la pàgina INTRODUCCIÓ.